הכתיבה בטיפול CBT
הכתיבה ככלי עזר לתהליך הטיפולי
בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, משתמשים בכתיבה באופן מתמיד כמנוף לטיפול. לעיתים קרובות, הכתיבה היא חלק משיעורי הבית הניתנים למטופל בין פגישה לפגישה. בתחילת הטיפול, המטופל מתבקש לתעד סיטואציות הקשורות לבעיה שבגללה הגיע לטיפול. לעיתים, המטופל מקבל משימות בטיפול, שאת ביצוען הוא מתבקש לרשום ולתעד. כיצד הכתיבה עוזרת למטופל להצליח בטיפול?
בתחילת הטיפול, הכתיבה משקפת את המצב הקיים. כלומר, המטופל כותב על חוויות לא נעימות שהוא עובר, הקשורות לבעיה אותה הוא רוצה לפתור ובגללה הגיע לטיפול. המטפל, בדרך כלל, מבקש מן המטופל לציין את הסיטואציה הבעייתית, תוך ציון מחשבות, רגשות והתנהגויות שהיו במהלך הסיטואציה. הכתיבה עוזרת הן למטפל והן למטופל לקבל תמונת מצב של מה שמתרחש בחיי המטופל מחוץ לפגישות הטיפוליות. פעמים רבות, הכתיבה עוזרת למטופל לפתח מודעות למה שקורה לו בסיטואציות הללו. כך, המטופל מגלה דברים חדשים על עצמו, שלא חשב עליהם בעבר או לא שם לב אליהם. כאשר אדם נשאל על מחשבותיו, רגשותיו, תחושותיו הפיזיות והתנהגויותיו, הוא מתחיל לשים לב להתרחשויות הפנימיות והחיצוניות הללו.
לעיתים קרובות, המודעות עצמה היא מנוף גדול לשינוי. לדוגמא, אדם הסובל מהתקפי זלילה, ורושם את סיטואציית ההתקף וכל מה שמלווה אותה: מחשבות, רגשות, התנהגויות, תחושות פיזיות, ומה בדיוק אכל במהלך ההתקף. המטופל מתחיל לשים לב שההתקפים קורים לו בסיטואציות מסוימות, ומלווים ברגשות מסוימים (לדוגמא: לחץ, חרדה, שיעמום). כאשר הוא מפרק את הסיטואציה למרכיביה, קל יותר לשנות את המרכיבים. למשל, אם התקפי הזלילה נובעים ממתח, אפשר למצוא דרכים אחרות להקלת המתח. כמו כן, הוא מתחיל לשים לב למה שהוא אוכל, והמודעות הזו עוזרת לו לשלוט בצורה טובה הרבה יותר בהרגלי האכילה שלו. חשוב לא פחות הוא תיעוד המחשבות: כאשר מטופל מעלה על הכתב את המשפטים השליליים אותם הוא אומר לעצמו, קל לו יותר להתעמת איתם ולמצוא להם מענה חיובי ומציאותי יותר. רצוי מאוד שגם המענה יהיה בכתב, מאחר שכאשר הדברים מתועדים, קל יותר לחזור אליהם ולקרוא אותם שוב בעת הצורך. כך, הכלי החדש נשמר ואינו אובד.
בהמשך הטיפול, הכתיבה משקפת את ההתקדמות. לעיתים המטופל יודע שהוא מתקדם, מאחר שהוא מרגיש טוב יותר ממה שהרגיש בתחילת הטיפול. אולם, ללא התיעוד בכתב, קשה לשני הצדדים בטיפול לדעת עד כמה התקדם בדיוק, באיזו מידה, באילו דברים ומה עוד עליו לשפר. בנוסף, התיעוד של ההתקדמות בכתב משפר את ההרגשה, ונותן למטופל מוטיבציה נוספת ו"דחיפה" קדימה, להמשיך ולהתקדם עוד. לעיתים קרובות, ניתן לחזור ולקרוא תיעודים שנכתבו בשלבים מוקדמים יותר של הטיפול. כאשר מטופלים עושים זאת, הם חשים סיפוק רב מעצם העובדה שהם נמצאים היום במקום טוב יותר, ושכבר אינם יכולים להזדהות עם המחשבות ,הרגשות וההתנהגויות השליליות שהיו להם לפני כן.
בנוסף למשוב העצמי שהכתיבה מספקת, היא משמשת פעמים רבות ככלי לביטוי עצמי, גם בטיפול. מעבר לתיעוד של סיטואציות בעייתיות, מטופלים רבים כותבים למטפלים שלהם דואר אלקטרוני במהלך השבוע, מאחר שהם חשים שכך קל להם יותר לבטא את מחשבותיהם ורגשותיהם מאשר בשיחה פנים אל פנים או טלפונית.
בנוסף לביטוי העצמי של המטופל, הכתיבה עוזרת לשמור על רצף בין הפגישות הטיפוליות. כאשר המטופל כותב בבית את שעבר עליו במהלך השבוע, הוא מסייע לעצמו לשמור על הרצף הטיפולי, לזכור את שיעורי הבית שניתנים בפגישה ולתעד אותם. כך, המטופל לא מתנתק מהטיפול בין הפגישות, אלא חושב על הדברים ומיישם אותם גם בין הפגישות. כאשר המטופל כותב דואר אלקטרוני למטפל, הוא שומר על קשר עם המטפל גם בין הפגישות, מה שיוצר תחושה של תמיכה ואכפתיות מצד המטפל. פעמים רבות, הדבר מסייע להתקדמות בטיפול. כשלמטופלים קשה ליישם את מה שנלמד בפגישות ולשמור על רצף של עשייה בין פגישה לפגישה, הכתיבה יכולה לסייע להם לעשות זאת.