האם אתה מרגיש לפעמים שאתה עומד להתפוצץ מרוב כעס?
האם קשה לך לבטא את הכעס שלך בלי להתפרץ?
האם הכעס פוגע במערכות היחסים שלך? אם כן, כדאי שתקרא את העמוד הזה עד סופו!
מתי צריך טיפול בכעסים?
מצבים רבים בחיינו יכולים לגרום לנו להתעצבן ולכעוס. בן הזוג לא מתחשב בנו, הילדים עושים לנו "דווקא", בעבודה לא מקשיבים לנו. ייתכן שאתה מרגיש שההתנהגות שלך במצבי כעס היא מוגזמת, קיצונית מדי, או שאתה חווה חוסר שליטה בכעסים שלך. אולי אתה מגדיר את עצמך כבעל "פתיל קצר", ורוצה ללמוד דרכים טובות יותר לבטא את עצמך במצבי כעס.
במקרה כזה, אתה צריך טיפול בכעסים.
לעתים קרובות, התפרצויות הכעס מפריעות להתנהלות שלך בחיי היום- יום. היחסים עם סביבתך הקרובה יכולים להיפגע, או שכבר נפגעו, בשל כך. ייתכן שאנשים קרובים אליך כבר הציעו לך לקבל טיפול בכעסים, כפי שקורה פעמים רבות לאנשים בעלי קושי בשליטה בכעסים.
במילים אחרות, אם יש לך בעיה של שליטה בכעסים, היא יכולה לפגוע בחיי המשפחה שלך, בזוגיות שלך, ביחסים שלך עם אנשים בעבודה, ולמעשה בתחומים רבים בחיים. הטיפול בכעסים יכול לעזור לך להציל מערכות יחסים. למשל, זוגות רבים מצליחים לשקם את הקשר שלהם לאחר שאחד הצדדים פנה לטיפול בכעסים, ומחליטים להישאר יחד. אנשים רבים שלמדו שליטה בכעסים הצליחו לשמור, בעקבות כך, על מקום העבודה שלהם ולא לאבד אותו.
יש לציין, שלעתים בעיית השליטה בכעסים קיימת רק בתחום אחד, למשל בחיי הזוגיות. ייתכן, שבחיי היום יום אתה מצליח לשמור על רוגע, אולם בתוך הזוגיות או עם המשפחה, קשה לך להפגין שליטה בכעסים ולשמור על רוגע, והתפרצויות זעם מתרחשות בעת מריבה עם בן הזוג. במקרה כזה, לפעמים קשה להבין מדוע בכל מקום אחר הבעיה לא מתעוררת, ודווקא עם האנשים הקרובים ביותר, מתעורר בך צד שאינך אוהב. הדבר קורה, בדרך כלל, הן בגלל שאנחנו מצפים ליותר מהאנשים הקרובים אלינו, והן מאחר שאנו חשים חופשיים יותר בהתנהגותנו לידם. גם במקרים כאלה, טיפול בכעסים יכול להועיל מאוד.
קיים סוג נוסף של שליטה בכעסים בצורה לא נכונה. מדובר באנשים ש"דוחסים" את הכעסים ואינם מבטאים אותם. הדבר נובע מאמונות שונות, כגון, שביטוי כעסים בכל צורה שהיא עשוי להרחיק מהם אנשים, שיש להתנהג בנימוס וכו'. אם אתה חש שאתה צובר כעסים ותסכולים שגורמים לך להרגיש רע מאוד, שקשה לך לבטא את עצמך בצורה מספקת ושאנשים אינם מבינים אותך, ייתכן מאוד שאתה מסוג האנשים ה"דוחסים".
שתי הצורות הללו של שליטה בכעסים אינן נכונות, ויכולות בסופו של דבר לפגוע בך. הצורה השנייה פוגעת פחות ביחסים עם הסביבה ויותר באדם עצמו, כאשר הוא צובר וצובר כעסים. בסופו של דבר, כאשר מצטברת כמות גדולה של כעסים, יכולה להתרחש התפרצות זעם גדולה. אם זה קרה לך, ייתכן שאינך מבין איך ומדוע זה קרה, שהרי אתה אדם נחמד, מנומס, לא תוקפני וקיימת אצלך, כביכול, רמה גבוהה של שליטה בכעסים. התפרצות כזו, המהווה כביכול "כשל" בשליטה בכעסים שקיימת בדרך כלל, יכולה להניע את האדם ללכת לטיפול בכעסים. אולם, גם אם השליטה בכעסים היא, כביכול, גבוהה ולא קיימות התפרצויות, רצוי ללכת לטיפול בכעסים. זאת מאחר, שכעס ש"נדחס" ולא מבוטא יכול להיות מכוון כלפי פנים, לגרום למחלות פיזיות, ובמקרים קיצוניים, להוביל לכדי פגיעה עצמית.
שאלון מצבי כעס שיסייע לך לדעת אם יש לך בעיה בשליטה בכעסים
שליטה בכעסים: איך עושים את זה?
טיפול בכעסים בטכניקות התנהגותיות: ללמוד איך להיות אסרטיבי
מטרתו של הטיפול בכעסים היא ללמד אותך שליטה בכעסים בצורה נכונה, או במילים אחרות: איך להתנהג בצורה אסרטיבית. שליטה בכעסים בצורה אסרטיבית תחליף את ההתנהגות האגרסיבית המלווה כעסים, או את ההתנהגות הפסיבית והכנועה. התנהגויות אלה היוו עד כה דרכים לא יעילות לשליטה בכעסים. בניגוד אליהן, התנהגות אסרטיבית תאפשר לך לבטא את עצמך בצורה שלא תחבל ביחסים עם סביבתך, ומאידך לא תאפשר לך "לדחוס" ולהפנות את הכעס כלפי פנים. בטיפול בכעסים, תלמד להשתמש באמירות אסרטיביות ותקשורת יעילה יותר, וכן תוכל לתרגל את טון הדיבור ושפת הגוף. יהיה עליך לשים לב להתנהגותך, ולשפוט האם התנהגת באסרטיביות או לא, תוך קבלת פידבק והצעות לשיפטור במהלך הפגישה הטיפולית.
טכניקות התנהגותיות נוספות שנלמדות במהלך טיפול בכעסים הן, למשל, ביטוי הכעסים בדרכים אחרות, כאשר אי אפשר לבטא אותם כלפי הגורם המכעיס; מניעת התפרצויות הכעס במצבים, בהם קיימת בך האמונה כי אין לך שליטה בכעסים ובהתפרצויות שלך. בטיפול בכעסים נלמדות דרכים להשגת תחושת שליטה בכעסים ומניעת ההתפרצויות בצורה שעדיין תאפשר לך לפרוק כעסים, מבלי להתפרץ ומבלי לדחוס.
שליטה בכעסים בטכניקות קוגניטיביות
חלק חשוב נוסף של הטיפול בכעסים הוא החלק הקוגניטיבי. הכעס הוא רגש, וככל רגש אחר הוא נגרם כתוצאה ממחשבות שעולות בסיטואציה מעוררת כעסים. לכן, חשוב לזהות את המחשבות המכעיסות ולנסות לשנות ולמתן אותן, כדי להפחית את רגש הכעס. זוהי, למעשה, דרך נוספת ויעילה להשיג שליטה בכעסים. השלב הראשון בשינוי הוא זיהוי המחשבות שעולות בסיטואציות שבהן יש קושי בשליטה בכעסים. כאשר רושמים את המחשבות, מתברר כי קיימת פעמים רבות חשיבה נוקשה, המשתמשת במילים כ"חייב", "צריך" ו"אסור". למשל: "אסור לו להתנהג אליי בצורה כזו". "הוא חייב לעשות את מה שאני רוצה שיעשה". "אנשים צריכים להתנהג יפה, ואסור להם להיות לא מנומסים". מחשבות כאלה יכולות לעורר רגשות שליליים חזקים מאוד, ולעודד איבוד שליטה בכעסים שלנו. החלק הקוגניטיבי של הטיפול בכעסים מתמקד בהטלת ספק באמירות הנוקשות הללו, והחלפתן באמירות גמישות יותר. לדוגמא: "רצוי שהוא לא יעשה לי את זה (אבל אף אחד לא אמר שאסור לו)". אמירה כזו תעורר, באופן טבעי, פחות כעס. כמובן, שיש לתרגל פעמים רבות את המחשבות החלופיות הללו, על מנת להשיג שליטה בכעסים מבחינה רגשית.
בטיפול בכעסים מזהים סוג נוסף של אמונות שגויות הקשורות בשליטה בכעסים. מדובר באמונות לגבי הדרך בה עלינו להתנהג במצבי כעס או תסכול. כפי שצויין, אנשים המרבים להתפרץ מאמינים שאין להם שליטה בכעסים שלהם, או שהם חייבים לפרוק כעסים בצורה מיידית, "אחרת יתפוצצו". אנשים "דוחסים" מאמינים כי ייפגעו אם יבטאו כעס, ועליהם להימנע מלבטא כעס בכל דרך אפשרית. אמונות אלה הן שגויות, מאחר שאפשר להשיג שליטה בכעסים, גם בעוצמה גבוהה, ולשאת אותם מבלי להתפוצץ. בנוסף, התפרצויות הכעס נעשות מתוך בחירה, גם אם אתה מאמין שהדבר אינו כך וחש חוסר שליטה בכעסים שלך. כמו- כן, גם שליטה בכעסים על ידי "שמירה בבטן", כפי שראינו, לא תשרת אותך. לפיכך, הטיפול בכעסים עוסק גם בהחלשת האמונה שאסור לבטא כעס. שליטה בכעסים בצורה נכונה מושגת על ידי ביטוי הכעס בצורה רגועה, שקולה ואסרטיבית.
ראיון איתי בנושא טיפול בכעסים בתכנית של רפי קרסו, "חיים בריא" בערוץ 10