BDD - הפרעת עיוות גופני
האם אתה בטוח שאתה מכוער?
האם קשה לך להפסיק לבדוק את עצמך מול המראה?
האם קורה לך שאתה נמנע מלהסתכל במראה?
האם קיים אצלך חשש שאנשים אחרים מסתכלים עליך וחושבים שאתה מכוער?
האם המחשבות האלה פוגעות לך באיכות החיים?
אם כן, כדאי לך לקרוא את העמוד הזה עד סופו!
BDD (או Body Dysmorphic Disorder), הידועה בעברית כ"הפרעת עיוות גופני" או "הפרעת גוף דיסמורפית", הנה הפרעה, שהסובלים ממנה עסוקים באופן כפייתי בהיבט מסוים של הגוף שלהם, בדרך כלל של המראה החיצוני שלהם. ברוב המקרים, קיים איבר מסוים בגוף, בעיקר בפנים, שנראה להם מכוער. זה יכול להיות העור, השיער, האף, הפה, הגבות, העיניים, השדיים וכדומה. עבור הסובלים מ- BDD, האיבר המכוער יוצר תחושה של "כיעור כללי", והמחשבות על כך מפריעות ופוגעות במהלך התקין של החיים.
אם אתה סובל מ- BDD, ייתכן שאתה עסוק בבדיקות חוזרות ונשנות מול המראה, תוך התמקדות באיבר המכוער או בחלק הפגום. ייתכן גם, שאתה נמנע כמעט לחלוטין מהתבוננות במראות, או מסתכל רק במראות שבהן אתה נראה "בסדר" ונמנע ממראות בסביבה של אור חזק מדי. יכול להיות, שאתה מנסה להסתיר את הפגם שלך באמצעות לבוש, תסרוקת מסוימת או איפור. BDD יכול גם ליצור אצלך קושי לבוא בחברת אנשים, מאחר שלעתים נוצרת התחושה ש"כולם מסתכלים עליי ורואים את הכיעור שלי".
מדוע זה קורה? האם אתה באמת מכוער יותר משאר האנשים? האם הפגם שלך באמת בולט כל כך, שאפילו אנשים אחרים בעלי אותו פגם נראים לך "בסדר" ורק אצלך הדבר משפיע על המראה הכללי ועל ההרגשה הכללית? לכל אחד יש פגמים במראה החיצוני שלו. הרי כמו שאומרים, "אף אחד לא מושלם". רוב האנשים מקבלים את הפגמים שלהם וחיים איתם בשלום, גם אם הם בולטים לעין. אולם, אנשים הסובלים מ- BDD מתקשים מאוד לקבל אפילו פגמים קטנים. זו הסיבה שהם מתמקדים לעתים קרובות באיבר מסוים, ולאחר זמן מה עוברים להתמקד באיבר אחר. כלומר, גם אם הצלחת להשלים עם הפגם המסוים (או לשנות אותו באמצעות ניתוח פלסטי), עדיין יש פגמים אחרים שיכולים להפריע לך ולמלא את ראשך במחשבות אובססיביות ללא סוף. זו הסיבה, שהליכים קוסמטיים למיניהם (כמו ניתוחים פלסטיים, החלקת העור בלייזר, השתלת שיער וכדומה) אינם פותרים את הבעיה, וה- BDD נשאר בעינו. ממש כמו שאישה הסובלת מאנורקסיה עדיין חושבת שהיא שמנה, גם לאחר שירדה במשקל. במקרים מסוימים, הליכים כאלה יכולים אפילו להחמיר את המצב.
מה גורם ל- BDD?
בדרך כלל, אנשים הסובלים מ- BDD מתאפיינים בשאיפה לשלמות ורמת הישגיות גבוהה. ייתכן גם, שהם גדלו בסביבה המדגישה את המראה החיצוני באופן מיוחד. נוצרה אצלם האמונה, שכדי להצליח ולהיות אהוב על ידי אחרים יש צורך להיראות יפים, צעירים ונטולי פגמים. BDD קשור מאוד גם בהערכה עצמית נמוכה ותחושה כללית של פגימות. המחשבה ש"אני לא שווה" מתבטאת אצל הסובלים מ- BDD בהיבטים של המראה החיצוני, שקל מאוד להצביע עליהם ולשים עליהם את הדגש, הרבה יותר מאשר תכונות אישיות. רבים מהאנשים הסובלים מ- BDD סובלים גם מחוסר ביטחון עצמי ומחרדה חברתית. למעשה, יש הטוענים ש- BDD הוא סוג של חרדה חברתית.
BDD: אובססיה או חרדה חברתית?
אין ספק ש- BDD מכיל מאפיינים אובססיביים, כגון העיסוק החוזר ונשנה במראה החיצוני, המחשבות הטורדניות לגבי הפגם במראה וה"טקסים", שמטרתם לטשטש את הפגם, או לנסות לשכנע את עצמך שהוא קטן ולא משמעותי. עם זאת, הוא מכיל גם מאפיינים רבים של חרדה חברתית, כגון הקושי לבוא בחברה מחשש שיראו את הפגם, תחושת חוסר ביטחון בשל המראה החיצוני ופחד מהערכה שלילית על ידי אחרים. לכן, הדבר הנכון ביותר הוא לומר של – BDD יש מאפיינים של שתי הבעיות או ההפרעות הללו.
BDD: הטיפול
הטיפול ב- BDD מתחלק לשני חלקים: טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי. חלקו ההתנהגותי של הטיפול ב- BDD עוסק בהפסקת הטקסים וההימנעויות הרבות המלוות את ה- BDD. התנהגויות אלה תורמות לקיומו של BDD, מאחר שהן מחזקות את המחשבות הטורדניות והתחושות הלא נעימות. אם אתה סובל מ- BDD, כשאתה מתבונן במראה בלי אפשרות לבצע "טקס התבוננות", כלומר לבדוק שוב ושוב את הפגם, נשארת אצלך אי נוחות רבה, חרדה, ייאוש או תסכול. לפיכך, קיים הצורך העז לבדוק מול המראה עד אשר הפגם ייראה לך "סביר" ותוכל להפסיק זאת. בטיפול ב- BDD מפחיתים בהדרגה את זמן ההתבוננות במראה, עד אשר היא הופכת זהה לצורת התבוננות של אדם רגיל. בתחילה קיימת אי הנוחות, אולם לאחר מכן התחושה הולכת ומתפוגגת והצורך לבצע את הטקס הולך ונעלם. בדומה לכך, אם קיימת הימנעות מהסתכלות במראות במקומות מסוימים, שבהם אין "תאורה מחמיאה", במהלך הטיפול תתבקש להתבונן בעוד ועוד סוגים של מראות, גם כאלה שמעוררות אי נוחות, עד אשר התחושה תחלוף.
חלקו הקוגניטיבי של הטיפול ב- BDD עוסק באיתור מחשבות הקשורות לדימוי הגוף ולדימוי העצמי בכלל, מחשבות על חוסר ערך וכיעור, ועל חשיבותו של המראה החיצוני בהגדרת העצמי. הטיפול ב- BDD יסייע לך לזהות את המחשבות הקשורות בנושאים אלה, לאתגר אותן (כלומר להעמיד אותן בסימן שאלה) ולשנות אותן. הטיפול ב- BDD ילמד אותך לראות את עצמך כאדם בעל ערך, וכן לתקן את דימוי הגוף השגוי ואת התפיסה של המראה החיצוני הכללי שלך כ"מכוער". תהיה לך אפשרות לראות את המראה החיצוני שלך כמכלול של מאפיינים, ולא כמורכב רק מהפגם ש"צובע" את כולו בשחור. בסופו של דבר, המחשבות על הכיעור יפחתו עד שייעלמו, מצב הרוח ישתפר והפגם, כביכול, לא יטריד אותך עוד.
052-679-4957