שרון לויט  טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחיפה
                                                                                                                                                                     

 







                         


לקבלת טיפים ומאמרים חינם הצטרפו לרשימת התפוצה!
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



שיפור ביטחון עצמי


 

שיפור ביטחון עצמי והערכה עצמיתהערכה עצמית


אנשים רבים, ואולי גם אתה, מגדירים את עצמם כבעלי "חוסר ביטחון עצמי" או "ביטחון עצמי נמוך" וחושבים שהם זקוקים לשיפור ביטחון עצמי. אולם, למה הכוונה כשאומרים "ביטחון עצמי נמוך"? אולי בכלל הכוונה היא להערכה עצמית נמוכה, ואולי הם זקוקים גם לשיפור בביטחון העצמי וגם לשיפור בהערכה עצמית? נגדיר בדיוק מה ההבדל ביניהם ואיך הם קשורים זה בזה.

ביטחון עצמי מול הערכה עצמית: מה ההבדל ביניהם?

המילים "ביטחון עצמי" מתייחסות להתנהגות שלך בחברה. אם אתה מציג את עצמך בצורה אסרטיבית, בראש מורם, לא חושש לדבר בפני אנשים אחרים או בפני קהל, הרי אתה בעל ביטחון עצמי גבוה. מאידך, אם ההתנהגות שלך בחברה היא הססנית, אתה חושש הרבה כשאתה נמצא בחברה ומפגין סגירות- אתה כנראה זקוק לשיפור בביטחון העצמי. "חוסר ביטחון עצמי" יכול לקבל שמות שונים, כמו: ביישנות, סגירות, או חרדה חברתית.

לעומת זאת, המילים "הערכה עצמית" מתייחסות לדיעה שיש לך על עצמך. ככל שדעתך על עצמך היא חיובית יותר, כך ההערכה העצמית שלך גבוהה יותר, ולהיפך. אם אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה מאמינים שהם בעלי ערך גבוה, שיש להם מה להציע לאחרים ומאמינים ביכולות שלהם. מאידך, אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה חושבים על עצמם שהם שווים פחות מאנשים אחרים, פחות מוצלחים מהם ופחות ראויים להתקבל בחברה. ברמות קיצוניות מאוד של הערכה עצמית נמוכה, יכולות להתעורר מחשבות אבדניות. מחשבות אלה מתעוררות מאחר שהאדם הסובל מהערכה עצמית נמוכה מגיע למסקנה (השגויה) שחייו הנם חסרי ערך, מאחר שהוא עצמו חסר ערך.

מה הקשר בין ביטחון עצמי לבין הערכה עצמית?


פשוט מאוד: אם אתה סובל מביטחון עצמי נמוך, סביר להניח שגם ההערכה העצמית שלך לא גבוהה. אנשים נוהגים לפתח ביטחון עצמי נמוך, מאחר שהם חוששים מאוד מתגובות האחרים להתנהגות שלהם. לכן, חוסר ביטחון עצמי נקרא גם "חרדה חברתית". אנשים אלה חוששים מאוד שמא האחרים לא יתנו להם אישור, ידחו אותם או יעבירו עליהם ביקורת שלילית. הדבר קשור גם בהערכה עצמית נמוכה, שכן הביקרות השלילית שיקבלו מאחרים תרגום להם לחשוב שהם "שווים פחות", שערכם נמוך יותר. אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה לא יהיו מוטרדים מהביקורת, מאחר שהם יודעים שערכם גבוה ומאמינים ביכולות שלהם. אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה רואים בביקורת החיצונית כמשקפת ומחזקת אמונה שיש להם לגבי עצמם: שהם שווים פחות. הפחד לקבל את הביקורת השלילית הזו, גורמת להתנהגות חסרת ביטחון.

אז איך בונים הערכה עצמית ומשפרים ביטחון עצמי?


כדי לעשות זאת, מומלץ מאוד לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי. אם אתה סובל מהערכה עצמית נמוכה ומביטחון עצמי נמוך, הטיפול יכול לתת לך כלים לראות את עצמך באור חיובי יותר, לחשוב שאתה שווה ובעל ערך, ולהתנהל בחברת אנשים אחרים בצורה אסרטיבית ובטוחה.

שיפור ביטחון עצמי ובניית הערכה עצמית באמצעות כלים קוגניטיביים

כדי לשפר את ההערכה העצמית שלך, יש צורך למצוא בטיפול את המחשבות השליליות שיש לך לגבי עצמך. הביקורת השלילית שאנחנו נותנים לעצמנו היא בדרך כלל מוגזמת, אולי תופתע לדעת שזה כך אצל רוב האנשים. הטיפול ילמד אותך לא ליפול לתוך "מלכודות החשיבה" השליליות, ולתת לעצמך פידבק חיובי יותר. בטיפול בודקים ממה נובעת הביקורת העצמית, ואיך לענות לה בצורה הגיונית. בתהליך הטיפול, תלמד להכיר ביכולות ובדברים החיוביים שיש בך, מה שישפר מאוד את ההערכה העצמית שלך.
ניתן גם להשיג שיפור בביטחון העצמי באמצעות איתור המחשבות השליליות שעוסקות בהערכתם של אחרים. לדוגמא: "אם יעבירו עליי ביקורת, זה יהיה נורא". "זה אומר שאני אידיוט, לא שווה כלום" וכדומה. הטיפול הקוגניטיבי מלמד כיצד לענות למחשבות אלה בהיגיון, כך שתוכל להשיג שיפור בביטחון העצמי וגם בהערכה העצמית.

שיפור ביטחון עצמי באמצעות כלים התנהגותיים

כפי שאמרנו, ביטחון עצמי מתבטא בהתנהגות בחברה. לפיכך, בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לומדים כיצד להתנהג בצורה אסרטיבית ורגועה, שמפגינה ביטחון עצמי. באמצעות הכלים ההתנהגותיים תלמד כיצד לבטא את עצמך בצורה ברורה וישירה, כיצד להעביר את המסר שלך בצורה הטובה ביותר ולא לחשוש מתגובותיהם של האחרים. בנוסף, בטיפול נלמדת שפת גוף נכונה שמשדרת ביטחון עצמי גבוה. כמובן, שהכלים הללו דורשים אימון ותרגול, כדי שבסופו של דבר ההתנהגות האסרטיבית תהיה טבעית ונינוחה, ותוכל להגיע למצב שבו אתה משדר ביטחון עצמי גבוה.

כאשר התנהגותו של אדם משדרת ביטחון עצמי לאורך זמן, הדבר יכול להשפיע לטובה על תפיסתו את עצמו, ובסופו של דבר להעלות גם את הערכתו העצמית. חשוב על כך: כאשר אתה אומר לעצמך: "אני לא יודע להתנהג בחברה, אני ביישן וקשה לי להיפתח. אנשים לא מקבלים אותי", הדבר יכול ליצור אצלך תחושות של פחיתות ערך. כלומר- הערכה עצמית נמוכה. מאידך, כאשר אתה נוכח לדעת שהתנהגותך מלאת ביטחון עצמי, ואחרים מגיבים אליך כפי שהיית רוצה, אתה אומר לעצמך: "אני בטוח בעצמי, מעביר את המסר שלי בצורה טובה ואחרים מגיבים אליי טוב", נוצרת אצלך תחושה של הערכה עצמית גבוהה יותר, מאחר שהאמונה ביכולותיך הולכת ועולה. עם הזמן, תהליך זה ממשיך ומזין את עצמו, ותחושת הביטחון העצמי וההערכה העצמית גוברים.


הערכה עצמית
052-679-4957

לייבסיטי - בניית אתרים