לקבלת טיפים ומאמרים חינם הצטרפו לרשימת התפוצה!
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 








שאלות נפוצות על טיפול קוגניטיבי התנהגותי

ש: מה זה בכלל טיפול קוגניטיבי התנהגותי? האם מעורב בזה טיפול תרופתי?

ת: טיפול קוגניטיבי התנהגותי הנו טיפול פסיכולוגי ואינו טיפול תרופתי. מדובר בטיפול קצר מועד יחסית, שמעניק למטופל כלים קונקרטיים, מעשיים, להתמודדות עם בעייתו. הטיפול מנסה לשנות דרכי חשיבה בעייתיות והתנהגויות בעייתיות, על מנת לפתור את הבעיות של המטופל.

ש: באילו בעיות עדיף להיעזר בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי?

ת: הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי נותן מענה טוב לסוגים רבים ומגוונים של בעיות: משברים, מתח וחרדות שונות, דיכאון, אובססיות, התמכרויות שונות- כולל גמילה מעישון ומאכילת יתר, פוסט- טראומה, הפרעות אכילה, הפרעות אישיות וקיים אפילו טיפול לפסיכוזות. למעשה, אפשר לומר שלגבי כל סוג של בעיה אנושית קיים מענה קוגניטיבי- התנהגותי.

ש: האם זה נכון שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא קצר מועד? מה זה אומר בדיוק?

ת: הכוונה היא שהטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי בדרך כלל מוגדר בזמן, ומשך הזמן שלו קצר בהרבה מאשר טיפולים אחרים, כגון טיפול דינמי. הטיפול יכול להימשך מספר חודשים או מספר שנים, הדבר תלוי בבעיה ובשיתוף הפעולה של המטופל.

ש: טוענים שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מטפל רק בסימפטום ולא בבעיה עצמה. האם יש אמת בדבר?

ת: מאחר שהגישה רואה את הבסיס לאישיות בהרגלי חשיבה והרגלי התנהגות, הטיפול עובד על שינוי הרגלים אלה על מנת ליצור חיים בריאים ומספקים יותר עבור האדם. לפיכך, הטיפול בסימפטום הוא- הוא הטיפול בבעיה, והגישה שלפיה "צריך לרדת לשורש הבעיה" (בדרך כלל הבנת היחסים בילדות המוקדמת) נתפסת כמיושנת ובלתי יעילה. בנוסף, לקראת סיום הטיפול נעשית עבודה על שימור התוצאות, כדי שהבעיה לא תחזור שוב.

ש: כיצד התפתח הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי?

ת: בשנות ה-60 התפתח הטיפול ההתנהגותי, מתוך רצון לתת מענה לבעיות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות רבות, שנראה כי הטיפול הפסיכודינמי הקלאסי לא מצליח לפתור או לשפר את המצב. בשלב המוקדם טיפול התנהגותי הוגדר כיישום של תיאוריות הלמידה החדשות לטיפול בבעיות קליניות. הוא הגיב והתקדם בהתאם להתקדמות הניסיון הפסיכולוגי וחידש בתחום האימון הרפואי. עם הזמן השיטה התפתחה וגדלה. בשנות ה-80 התפתח הטיפול הקוגניטיבי, שהניח שחלק מהבעיות הוא פרי של חשיבה בלתי רציונלית, ויצר שיטות לתיקון החשיבה. שתי צורות הטיפול הללו, שעם הזמן נעשתה אינטגרציה ביניהן (לאור העובדה שהן משלימות זו את זו), ניסו לפתור באופן ישיר את הבעיות המוצגות ע"י מטופלים בטיפול קצר יחסית. הצלחת הטיפולים הפריכה את הניבוי הפסיכואנליטי, שסילוק הסימפטומים יביא לבעיות חדשות. נהפוך הוא - אצל מטופלים רבים היעלמות הסימפטומים גרמה לשיפור גם בתחומים אחרים של החיים. כיום, שתי הגישות הללו הן השליטות בטיפול הפסיכולוגי בבעיות רבות, והן מתועדות במחקרים מקיפים.

ש: מה זה "שיעורי בית" בטיפול? ובמה זה עוזר?

ת: מטרתם של "שיעורי הבית" הניתנים בטיפול CBT, היא לעזור למטופל לתרגל בצורה הטובה ביותר את המחשבות החדשות וההתנהגויות החדשות הנלמדות בטיפול. המטפל מבקש מהמטופל לבצע תרגול של טכניקה שנלמדה בפגישה, למשל: להיחשף לסיטואציות מפחידות, להפחית טקסים של OCD, לבצע תרגילי הרפיה ועוד. שיעורי הבית כרוכים פעמים רבות בכתיבה ותיעוד של הסיטואציות הבעייתיות, כדי לאבחן ולנתח את הבעיה באופן מדויק. בהמשך, הכתיבה עוזרת למטפל ולמטופל לבדוק כיצד יישם המטופל את הטכניקות החשובות שלמד בפגישות, ולראות כיצד הוא מתקדם מפגישה לפגישה.

 

יש לכם שאלה? לחצו על "צור קשר"!
 

 

 

לייבסיטי - בניית אתרים