שרון לויט  טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחיפה
                                                                                                                                                                     

 







                         


לקבלת טיפים ומאמרים חינם הצטרפו לרשימת התפוצה!
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



טיפול בהשמנת יתר



טיפול בהשמנת יתר


 
בנוסף לטיפול בהפרעות אכילה כמו אנורקסיה ובולמיה, קיים גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהשמנת יתר. אנשים רבים אינם מודעים לעובדה, שניתן לטפל בהשמנת יתר באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. רוב האנשים, הסובלים מהשמנת יתר, מנסים בדרך כלל לטפל בה באמצעות דיאטות שונות, קבוצות הרזיה מסוגים שונים וביקור אצל תזונאית. חלק מהאנשים אכן מצליחים לרדת במשקל בעזרת דיאטות, אולם לחלקם הגדול קשה לשמור על משקל בריא ויציב לאורך זמן, והם חוזרים למצב של השמנת יתר.

כמה נתונים סטטיסטיים לגבי השמנת יתר

 
  • בישראל, כמחצית מהמבוגרים סובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר.
  • קיימים יותר גברים הסובלים מהשמנת יתר מאשר נשים.
  • מתוך הסובלים מהשמנת יתר, רובם רוצים לרזות.
  • מתוך כלל האנשים שסובלים מהשמנת יתר ומנסים לרזות, רק 5% מצליחים לשמור על הירידה במשקל לאורך זמן.
הגורם להשמנת יתר הוא, ברוב המקרים, אכילת יתר. לאכילת יתר יכולות להיות סיבות שונות, בין אם מדובר בהרגלי אכילה לא טובים, ובין אם מדובר באכילה כדרך להתמודדות עם רגשות. אפשר לחלק את אכילת היתר לשלושה סוגים:

 
אכילה רגשית. מצב זה קורה, כאשר אנשים משתמשים באוכל כאמצעי להתמודדות ולהכלה של רגשות. הם יכולים לחוש מגוון של רגשות, כגון שמחה, מתח, שעמום וכדומה. האכילה עוזרת להם להכיל ולווסת את הרגש, וזוהי דרך ההתמודדות הטובה ביותר שהם מכירים. התוצאה היא אכילת יתר, וכתוצאה מכך השמנת יתר.

בולמוסי אכילה (או אכילה כפייתית). גם הבולמוסים מהווים סוג של אכילה רגשית, מאחר שהם נעשים כדי להתמודד עם הצפה של רגשות. בבולמוס אכילה נאכלת כמות גדולה של אוכל תוך פחות משעתיים, כך שלא מדובר רק בעודף של כמות. כאשר אדם סובל מבולמוסי אכילה חוזרים ונשנים, שלא מלווים בהתנהגות מפצה כגון: הקאות, שלשולים, צום או עודף פעילות ספורטיבית, ההפרעה נקראת Binge Eating Disorder. הסובלים מההפרעה סובלים מהשמנת יתר, מאחר שקיימים רק הבולמוסים ללא התנהגות מפצה.

הרגלי אכילה לא טובים. כאשר מדובר בהשמנת יתר כרונית, מדובר בדרך כלל בהרגלים שקיימים כבר מגיל קטן, וגורמים לאנשים לאכול כמויות גדולות מדי של אוכל, או לאכול מזון משמין התורם להשמנת יתר. הרגלים אלה גורמים להתפתחות של העדפות כלפי מזונות המכילים יותר סוכר ושומן. בנוסף, רבים נוהגים לאכול גם כשאינם רעבים, וממשיכים לאכול גם לאחר שהם חשים שובע. קיימים הרגלים רבים אחרים שתורמים להשמנת יתר, כמו אכילה מהסירים במקום מצלחת, אכילה "לא מסודרת" ועוד ועוד.
 
כשמדובר בהשמנת יתר, מדוע עדיף טיפול קוגניטיבי התנהגותי על פני דיאטה? זאת מאחר, שדיאטה עוסקת רק בירידה במשקל, ולא בשינוי הרגלים שיפתור לתמיד את בעיית השמנת היתר. כדי להיפטר מהשמנת יתר, יש לשנות הרגלים, או דפוסים, של התנהגות ושל חשיבה, הגורמים לנו לאכילת יתר וכתוצאה מכך להשמנת יתר. בנוסף, דיאטות בדרך כלל מכוונות לירידה מהירה במשקל, על מנת לראות תוצאות מהירות. דרך זו אינה פותרת בעיה של השמנת יתר, מאחר שככל שהשינוי שעושים הוא קיצוני יותר, כך הוא עמיד פחות. דווקא ירידה איטית במשקל, תוך שינוי קבוע של הרגלי אכילה, מסייעת לשמור על התצאה בצורה טובה יותר, ולהיפטר מהשמנת יתר.

טיפול בהשמנת יתר בטכניקות התנהגותיות

החלק ההתנהגותי של הטיפול בהשמנת יתר, עוסק בשינוי קבוע של הרגלי אכילה, והרגלים נוספים שקיימים סביב האוכל, התורמים להשמנת יתר. בשלב הראשון, מברר המטפל את הרגלי האכילה של המטופל, על ידי רישום מדויק של האכילה לאורך היום. בנוסף לרישום המזונות עצמם, מתבקש המטופל לרשום שעה, סיטואציה ואת רמת הרעב שהיתה לו בסיטואציה זו. בנוסף, הוא מתבקש לרשום מחשבות, רגשות ותחושות פיזיות סביב האכילה, עבור החלק הקוגניטיבי של הטיפול. לאחר שהמטפל בודק את הרגלי האכילה של המטופל, הוא יכול לומר לו אילו פעולות שלו תורמות להשמנת יתר ומה עליו לשנות. מדובר בכל הפעולות שסביב האוכל, החל מרכישת המזון ועד לצורת האכילה עצמה. בנוסף, אם המטופל אוכל כדי להתמודד עם רגשות שקשה לו להכיל אותם או לווסת אותם, המטפל מלמד אותו דרכים אחרות להתמודדות. אם המטופל אוכל מתוך שעמום, המטפל מלמד אותו דרכים אחרות להפגת השעמום ולמילוי שעות הפנאי שלו, כך שיקטין את העיסוק באוכל.

בטיפול בהשמנת יתר חשוב מאוד לתת למטופל חיזוקים על פעולות נכונות, וכן ללמד אותו לתת חיזוקים לעצמו. מאחר שבטיפול בהשמנת יתר הירידה במשקל היא איטית יחסית, בדרך כלל, יש צורך במציאת חיזוקים אחרים להתמדה בטיפול בהשמנת יתר. המטופל בדרך כלל בוחר את החיזוק, ובנוסף לכך, המטפל מנחה אותו לשים לב לתחושת הסיפוק שמתעוררת כאשר הוא עומד ביעדים שהציב לעצמו בכל יום מחדש.


טיפול בהשמנת יתר בטכניקות קוגניטיביות

הטיפול הקוגניטיבי בהשמנת יתר עוסק בשינוי דפוסי החשיבה, המביאים את המטופל לאכילת יתר. מתוך הרישום שעושה המטופל בביתו, מאתרים יחד מחשבות מכשילות. עצם המודעות למחשבות אלה, וכן להתנהגויות הבעייתיות, מביא את המטופל לעשות את הפעולות שהוא עושה סביב האוכל באופן מודע יותר ואוטומטי פחות. כלומר, האכילה נעשית תוך מחשבה ולא במצב של חוסר מודעות ומתוך תחושה של חוסר שליטה. בהמשך, המטפל והמטופל מוצאים יחד דפוסי חשיבה חדשים אשר יתקנו את המחשבות המכשילות התורמות להשמנת יתר. בדרך כלל, מדובר במחשבות המביאות להתנהגות אימפולסיבית, כמו: "אני לא יכול לעמוד בפיתוי", "אני חייב לקבל את מה שאני רוצה עכשיו". מחשבות נוספות התורמות להשמנת יתר: "זה לא נורא אם אוכל את זה עכשיו, זה בסדר" "גם ככה אני שמן ושם דבר לא יעזור לי", "ממחר אתחיל דיאטה". כאשר המטופל לומד להחליף את המחשבות האלה במחשבות מועילות יותר, הוא בדרך כלל משנה את התנהגותו בהתאם, ואף מחדיר בעצמו את האמונה שהשמנת יתר היא בעיה פתירה. בנוסף, שינויים בהתנהגות נשמרים לאורך זמן רב יותר כשמתבצעים שינויים מחשבתיים, והמטופל מתקרב לעבר מטרתו- להפחית השמנת יתר עד שייפטר ממנה לחלוטין, ולנהל חיים בריאים יותר. 

טיפול בהשמנת יתר
052-679-4957
 
 

מאמר של שרון לויט על טיפול בהשמנת יתר (פורטל BeOK) 
לייבסיטי - בניית אתרים