האם אתה סובל מפוביה?
האם הפוביה פוגעת באיכות חייך?
האם הפוביה מונעת ממך לעשות דברים שהיית רוצה לעשות?
האם אתה מרגיש לפעמים משותק מפחד? אם כן, כדאי שתקרא את העמוד הזה עד סופו!
פוביה מהי?
המונח "פוביה" מציין למעשה פחד, כאשר הכוונה היא לפחד ספציפי, ממשהו מסוים (אובייקט או סיטואציה). למשל, אדם הסובל מפוביה מנחשים, יפחד מכל מה שקשור בנחשים. אין זה אומר שאותו אדם יפחד גם מדברים אחרים, מאחר שהוא סובל מפוביה ספציפית. בדומה לכך, אדם הסובל מפוביה ממקומות סגורים, הנקראת "קלאוסטרו- פוביה", פוחד להימצא במקומות שאין לו אפשרות לצאת מהם בכל זמן נתון, למשל מעליות, חניונים תת קרקעיים, אולם קולנוע סגור או מקומות קטנים וצפופים.
פוביה יכולה להתקיים אצל אנשים רבים, ולהיות חלק מחייהם, בלי להפריע לתפקוד. אולם, יש אנשים שהפוביה שלהם מפריעה להם לתפקד כרגיל בחיי היום- יום. חלקם מתקשים לצאת מביתם, כדי לא להיתקל במקרה במושא הפוביה שלהם. חלקם עושים שינויים בסביבתם, כדי לא לעורר את הפוביה. למשל, אדם הסובל מפוביה מחרקים, עשוי להתגורר בקומה גבוהה על מנת להפחית את הסיכוי שחרקים ייכנסו לביתו, ולהדביר את הבית לעיתים תכופות. אנשים בדרך כלל פונים לטיפול בפוביה שלהם, כאשר הם מגיעים למצב שבו הפוביה מונעת מהם לחיות את חייהם באופן מלא וממצה, כפי שהיו רוצים. זאת, בין אם הם מתקשים בתפקודים יומיומיים כמו הליכה חופשית ברחוב, ובין אם הם סובלים מפוביה מטיסות, ואינם רוצים לבלות את כל חייהם בלי לטוס לחופשה.
טיפול בפוביה
הטיפול המומלץ ביותר, וכן הפשוט והקל ביותר, בפוביה, הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). בעזרת טיפול זה, ניתן להתגבר על הפוביה תוך מספר מועט יחסית של פגישות. הטיפול בפוביה משתמש בטכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות על מנת לפתור את הבעיה בקלות ובמהירות האפשרית.
טכניקות התנהגותיות בטיפול בפוביה
בטיפול בפוביה, המטופל נחשף למושא הפחד שלו באופן הדרגתי ולא מאיים, עד להגעתו למצב שבו הוא יכול להתמודד איתו באופן מלא, והפוביה נעלמת. המטופל מתבקש לדרג מצבים מפחידים מהקל אל הכבד, על פי רמת החרדה שהם מעוררים. למשל, עבור פוביה מכלבים, הדרגה הנמוכה ביותר (כלומר הכי פחות מפחידה) של חשיפה יכולה להיות אמירת המילה "כלב". בהמשך, ניתן להתבונן בציור של כלב, לאחר מכן בתצלום של כלב, ובסרטונים של כלבים. רק לבסוף המטופל נחשף לכלב אמיתי, וגם זה באופן הדרגתי (בתחילה רואה אותו מרחוק). חשוב לציין, שבכל מפגש עם מושא הפוביה, נשארים עם הפחד עד אשר הוא חולף מעצמו. לא נעשה ניסיון להירגע באופן מכוון, אלא נוצרת הסתגלות של המטופל למושא הפוביה, הגורמת להפחתה של הפחד. בסופו של דבר, הפוביה נעלמת והמטופל מסוגל ללטף כלב, ואינו נרתע עוד מכלבים ברחוב.
טכניקות קוגניטיביות בטיפול בפוביה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בפוביה עושה שימוש גם בשינוי דרכי החשיבה, כדי להקל את ההתמודדות עם הפוביה והפחד שהיא מעוררת. המטפל והמטופל מזהים יחד מחשבות לא רציונליות או מוגזמות. מחשבות אלה מתחלקות שלני סוגים: הסוג הראשון, הוא מחשבות על מושא הפוביה והערכתו כמסוכן יותר ממה שהוא באמת. למשל: "אם אפגוש בכלב, הוא ינשך אותי בוודאות". הסוג השני כולל מחשבות על החרדה עצמה: "אם אראה כלב, לא אוכל לעמוד בזה ואתעלף, או אקבל התקף לב". המטפל מלמד את המטופל, שמושא הפוביה אינו כה מסוכן כפי שנדמה לו. נערכת למידה על מושא הפוביה, למשל: קריאה בוויקיפדיה על כלבים, היכרות ולימוד של התנהגות החיה הזו. המטפל מלמד את המטופל להתמודד עם המחשבות על החרדה עצמה ולהחליף אותן במחשבות רציונליות יותר, כמו: "הפחד אינו מזיק", "אין סיכוי להתעלף או לקבל התקף לב". "כאשר מתמודדים עם פחד, הוא חולף בסופו של דבר בלי שנעשה דבר". מחשבות רציונליות אלה מעודדות את המטופל להתמודד עם הפוביה שלו ולחוות את המפגש המפחיד עם מושא הפוביה.