שרון לויט  טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחיפה
                                                                                                                                                                     

 







                         


לקבלת טיפים ומאמרים חינם הצטרפו לרשימת התפוצה!
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



טיפול בטריכוטילומניה






טריכוטילומניה וטיפול בטריכוטילומניה

טריכוטילומניה

טריכוטילומניה, או תלישת שיער כפייתית, הינה הפרעה שהסובלים ממנה נוהגים לתלוש את שערם באופן יומיומי. בדרך כלל התלישה באה לידי ביטוי במצבים מסוימים, כגון מצבים הכרוכים במתח, לחץ ושעמום. אם קיים אצלך מנהג לתלוש את שערך במצבים כאלה, בוודאי שמת לב שנוצרו אצלך אזורים ללא שיער, או אזורים שבהם השיער קצר יותר ולא אחיד. התבוננות במראה יכולה להיות מאוד מתסכלת, אך מצד שני- קשה לך מאוד לעצור את הדחף לתלוש, ו"להיגמל" מההרגל המטריד.




מי סובל מטריכוטילומניה?


שכיחותה של הטריכוטילומניה אינה ידועה, אך ככל הנראה מדובר בתופעה רחבת היקף. אנשים רבים אינם מדווחים עליה ואינם פונים לטיפול, ככל הנראה בשל ניסיון להסתיר את התופעה (שגורמת לבושה גדולה) וניסיונות להתמודד בעצמם. טריכוטילומניה מתחילה בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות, ויכולה להימשך שנים רבות כשלא מטפלים בה. טריכוטילומניה נפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, ובילדים היא שכיחה פי 7 מאשר במבוגרים. ייתכן, שהשכיחות הגבוהה יותר של טריכוטילומניה אצל ילדים קיימת מאחר שילדים מיומנים פחות בוויסות רגשי מאשר מבוגרים.

מה גורם לטריכוטילומניה?

טריכוטילומניה היא, למעשה, פעולה כפייתית שהיא בבחינת "הרגל מגונה". פעולות כפייתיות נוספות, או "הרגלים מגונים" הדומים לטריכוטילומניה, הם חיטוט כפייתי בעור, כסיסת ציפורניים ואפילו אכילה רגשית. התופעה קורה בעיקר אצל אנשים המתקשים בוויסות רגשי, כלומר חווים רגשות שליליים כמו מתח, תסכול ואף שעמום, ולא יודעים איך להתמודד איתם בדרכים אחרות מלבד התלישה. כלומר, כאשר הלחץ או התסכול מציפים אותך, הדרך היעילה ביותר מבחינתך להתמודד איתם היא התלישה. גם במצבים שבהם משעמם לך, מול הטלוויזיה או המחשב, יכול להיווצר אי שקט שיוביל לתלישה.

טריכוטילומניה: כפייתיות או התמכרות?


טריכוטילומניה נחשבת לפעולה כפייתית, כלומר פעולה שחוזרת על עצמה, מטרתה להפחית לחצים  והיא מאופיינת בתחושת חוסר שליטה. למעשה, לטריכוטילומניה מאפיינים רבים של התמכרות. אחרי התלישה, קיימת פעמים רבות תחושה של הקלה ושחרור, ואפילו סיפוק. זאת לצד האכזבה הקיימת מעצם העובדה ששוב לא הצלחת לשלוט בעצמך, והמחשבה ש"אוף, שוב תלשתי".

טריכוטילומניה: הטיפול

הטיפול בטריכוטילומניה כולל חלק התנהגותי וחלק קוגניטיבי. החלק ההתנהגותי הוא המשמעותי יותר, וכחלק ממנו תלמד להבין את הקשר שבין מצבים רגשיים מסוימים לבין התלישה. כלומר, במהלך הטיפול בטריכוטילומניה תלמד להבין מה גורם לך לתלוש: אילו מצבים חיצוניים גורמים לתלישה (למשל: צפייה בטלוויזיה בחוסר מעש, מריבה עם מישהו קרוב), ואילו מצבים פנימיים (רגשות שמתעוררים בסיטואציות הללו).

התרשים הבא מתאר את הקשר בין מצבים בהם יש סיכון גבוה לתלישת שיער, הרגש המתעורר בהן והתנהגות תלישת השיער:

טריכוטילומניה
השלב הבא בטיפול בטריכוטילומניה הוא "שבירת ההתניה", או הקשר, בין מצבים רגשיים שליליים לבין התלישה. לאחר שאנו לומדים לזהות את הסימנים המקדימים לתלישה אצלך, אנו מוצאים יחד דברים אחרים שאפשר לעשות במצבים שבהם יש סיכון גבוה לתלישה, על מנת להפחית את התלישה ולהתגבר על הטריכוטילומניה. אלו יכולות להיות טכניקות הרפיה, שיטות שונות להרגעה עצמית ולפריקת מתח, מציאת פעילויות אחרות שניתן לעשות עם הידיים כאשר יש תחושה של חוסר שקט ועוד. כאשר המודעות למצבים המעוררים את התלישה עולה, הרבה יותר קל לעצור אותה בזמן ולעבור לעשות פעולה אחרת המווסתת את הרגש. עם הזמן, תלמד להחליף את פעולת תלישת השיער בפעולות האחרות, עד שהדבר יקרה באופן אוטומטי ולא יצריך מחשבה רבה.

בחלקו הקוגניטיבי של הטיפול בטריכוטילומניה, אנו לומדים לזהות מחשבות מכשילות, שיכולות לגרום לתסכול ולייאוש אצלך בזמן התהליך. מחשבות כאלה יכולות להיות, לדוגמא: "למה אני עדיין תולש? ציפיתי להפסיק כבר". "זה אומר שאני אדם חלש וחסר שליטה עצמית". לאחר שאנו מזהים את המחשבות הללו, אנו מנסים למתן אותן ולהחליפן באמירות הגיוניות יותר, כמו: "אני לא יכול לצפות להפסיק לגמרי את התלישה תוך זמן כל כך קצר, זה ייקח לי זמן וכל אחד עושה זאת בקצב שלו". "היתה הפחתה בתלישה השבוע, ועליי לזכור את זה ולתת לעצמי חיזוק על כך".

בנוסף, במהלך הטיפול בטריכוטילומניה אנו מזהים מחשבות שליליות הגורמות ללחצים, ולומדים לתקן אותן כחלק מתהליך לימוד הוויסות הרגשי. יכולות להיות, לדוגמא, מחשבות כמו: "אני לא יכול להתמודד עם המצב הזה. זה גדול עליי". מחשבה זו תוחלף במחשבה הרציונלית יותר: "אמנם זה נראה לי קשה מאוד, עד בלתי אפשרי, אך התמודדתי כבר עם מצבים כאלה בעבר בהצלחה, וכנראה שאני יכול להתמודד גם הפעם. כדאי שבמקום להיכנס לפאניקה אנסה להכין תכנית פעולה, והיא יכולה לעזור לי לפתור את המצב".

בסופו של דבר, מטרת הטיפול בטריכוטילומניה היא להפסיק לחלוטין את התנהגות התלישה, כך שהרגל זה כבר לא יהיה קיים אצלך. במקום לתלוש את השיער, תנקוט בפעולות טובות יותר שיעזרו לך לווסת את הרגשות השליליים שלך. בנוסף, במהלך הטיפול תלמד לווסת את עצמך ולהתמודד עם רגשותיך, כך שתוכל להכיל רגשות שליליים כמו מתח, תסכול ושעמום בהצלחה רבה יותר.


טיפול בטריכוטילומניה
052-679-4957
לייבסיטי - בניית אתרים